Saliv kan avslöja demens
Foto: Istockphoto

Saliv kan avslöja demens

En förhöjd nivå av stresshormonet kortisol kan påvisa problem med minnet.

26 aug 2015, kl 08:15
0

I studien undersöktes saliven hos över 4 000 friska äldre med en genomsnittsålder på 76 år. Forskarna mätte kortisolnivåerna en gång morgon och kväll hos deltagarna som också genomgick hjärnskanning för att titta på hjärnvolym liksom tester av minnet.

Forskarna fann att att personer med högre nivåer av kortisol på kvällen hade en mindre total hjärnvolym och även presterade sämre på testerna.
Teorin är att kortisol har en toxisk effekt på hjärnans hippocampusregion, vilket påverkar minnesförmågan.

Men eftersom studien enbart är en ögonblicksbild kan forskarna inte veta vad som kom först; de höga nivåerna av kortisol eller förlust av hjärnvolym. En teori är att förlusten av hjärnvolym, som kan uppstå med åldrande, leder till en sämre förmåga för den mindre hjärnan att stoppa effekterna av kortisol, vilket i sin tur leder till ytterligare förlust av hjärnceller.
Forskarna menar att även om det är en begränsning av studien att kortisolnivåerna testades bara en dag så bör storleken på studien balansera detta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng