Annons
Så ska kikhosta hos spädbarn minskas

Så ska kikhosta hos spädbarn minskas

Antalet fall av kikhosta hos spädbarn har ökat och Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya rekommendationer till hälso- och sjukvården för att förebygga antalet svåra fall.

25 aug 2016, kl 15:12
0

Annons

Bernice Aronsson. Foto: Lena Katarina Johansson

Folkhälsomyndigheten kommer nu med rekommendationer för att förebygga kikhosta hos spädbarn. Anledningen är att myndigheten anser att det finns ett behov av att uppmärksamma kikhosta mer.

– Vi måste påminna om kikhosta. Vi ser att många som söker vård för hosta får vänta länge innan prov tas och genom att öka uppmärksamheten av sjukdomen tror vi att fler spädbarn kan skyddas, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Hos små barn kan hikhosta ge symtom som hostattacker som kan leda till andningsuppehåll och problem med att äta och därför är sjukdomen farligare ju yngre barnet är.

Mellan 2008-2013 låg incidensen för kikhosta per 100 000 spädbarn i snitt på 39,5 och 2014 ökade den kraftigt. Incidensen låg då på 105,3 för att till 2015 sjunka något till 73,4.

– Vid fall där spädbarn under tre månader drabbas behöver sju av tio sjukhusvård. Det behöver inte vara livshotande men de allra yngsta spädbarnen blir alltid svårt sjuka, säger Bernice Aronsson.

Även om det är relativt lågt antal fall i Sverige jämfört med andra länder är det fortfarande en allvarlig sjukdom. För att minska antalet fall ytterligare, särskilt hos spädbarn, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att sjukvårdspersonal utbildas.

– Man kan inte få bort kikhosta helt med de vaccin som finns i dag, men med ökad uppmärksamhet kan vi minska antalet svåra fall genom att ta prover och tidigt behandla spädbarnen med antibiotika, säger Bernice Aronsson.

Enligt rekommendationerna för det viktigt att den första dosen inte försenas, utan ges senast vid tre månaders ålder för att minska risken för allvarlig sjukdom. Det är även viktigt att ställa en diagnos i tidigt skede så att antibiotikabehandling kan ges.

Folkhälsomyndigheten har även tagit fram material som kan användas i undervisningssyfte inom hälso- och sjukvården för att höja kunskapsnivån och medvetenheten om kikhosta.

Anledningen till att antal fall av kikhosta hos spädbarn har ökat är enligt Folkhälsomyndigheten olika i olika länder, men i princip alla länder har en ökning.

– Det beror på vilken typ av vaccinationsprogram och att sjukdomen kommer i cykler, säger Bernice Aronsson på Folkhälsomyndigheten.

Om vaccin mot kikhosta

Vaccinet mot kikhosta ges i dag vid 3-, 5- och 12 månades ålder samt vid 5- och 14-16 års ålder, i kombination med andra vaccin. Något vaccin mot enbart kikhosta finns inte i dagsläget. Första doserna är viktiga att ge i rätt tid och ger ett bra skydd mot svår kikhosta.

Tre vaccindoser skyddar 80-85 procent mot sjukdomen. Skyddet är dock inte långvarigt och effekten börjar avta gradvis efter cirka 5 år. Därför rekommenderas påfyllnadsdoser vid 5 års ålder och i årskurs 8-9.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Fortsatt goda resultat för IdeS vid transplantation
Nästa artikel Fransk läkemedelsskandal berör hela Europa

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng