Annons

Rotavirusvaccin till billigare pris

En internationell vaccingrupp, GAVI har förhandlat till sig vaccin mot rotavirus till ett pris som är betydligt lägre än det gängse. Enligt vaccingruppen kommer tre miljoner barn att kunna vaccineras i åtta utvecklingsländer.

10 apr 2012, kl 12:23
0

Annons

Den internationella vaccingruppen GAVI har träffat ett avtal om att köpa vaccin mot rotavirus från GlaxoSmithKline och Merck som, enligt Reuters nyhetsbyrå, sänker priset med två tredjedelar. Ungefär 95 procent av den avtalade leveransen av 132 miljoner doser upphandlas till en kostnad på fem dollar per behandling.

Rotavirusrelaterad diarré
beräknas döda fler än en halv miljon barn varje år och WHO har därför uppmanat alla länder att ta med vaccinet i de nationella vaccinationsprogrammen. Något som många utvecklingsländer inte ansett sig ha ekonomi till.

Organisationen GAVI som
är ett partnerskap mellan privata och offentliga aktörer, säger att det nedförhandlade priset på rotavirusvaccin ger möjlighet till vaccinering av betydligt många fler barn. Till 2016 hoppas organisationen ha upphandlat vaccin för att immunisera mer än 70 miljoner barn i 40 av världens fattigaste länder.