Annons

Roche leder licensligan

Inlicensierade läkemedel blir allt viktigare för de stora läkemedelsbolagen. Schweiziska Roche licensierade under förra året in fler preparat än något annat företag, trots att man inte tillhör de tio största.

22 jan 2003, kl 13:05
0

Annons

Roche brottas liksom många konkurrenter med produktivitetsproblem för den interna läkemedelsforskningen. Tydigare än andra har man försökt tackla detta genom strategiska inlicensieringar av läkemedelskandidater. Enligt analysföretaget Windhover slöt Roche från september 2001 till augusti 2002 hela 20 avtal som ger dem rättigheter till läkemedelssubstanser ? rekord för branschen.

En av de farmakologiskt mest intressanta av dessa är den virala fusionshämmaren enfuvirtide (Fuzeon), det första preparatet i en ny grupp hivläkemedel. Substansen har tagits fram av bioteknikföretaget Trimeris. Ansökan är inlämnad i Europa och USA och medlet väntas nå marknaden i början av 2003.

? Fas III-resultaten har varit överraskande positiva hos patienter med avancerad sjukdom som fått många andra läkemedel tidigare, säger Ed Holdener, global chef för läkemedelsutveckling på Hoffman La Roche i Basel.