Annons

Nytt smärtmedel efter Crestor

Efter förväntade storsäljare som Crestor, Iressa och Exanta hoppas Astrazeneca bland annat på en ny generation smärtläkemedel.

22 jan 2003, kl 13:05
0

Annons

Den omskrivna kolesterolhämmaren rosuvastatin (Crestor), den sverigeutvecklade koagulationshämmaren ximelegatran (Exanta) och cancerpreparatet gefitinib (Iressa) är de nya läkemedel som ?svengelska? Astrazeneca hoppas mest på inför den närmaste framtiden.

Bortom dessa förväntade storsäljare väntar bland annat, om allt går vägen, en ny generation smärtläkemedel. AZD3582, ett så kallat CINOD-preparat (cox-inhibiting nitric oxide donators), befinner sig för närvarande i fas II-prövningar. Liknande kandidater studeras även av andra företag, men Astrazeneca har enligt den globala projektledaren Agneta Heierson kommit längst i världen.

AZD3582 är baserad på naproxens struktur och har liksom traditionella NSAID-medel enzymet cyklooxygenas som måltavla. Den nya substansen tillför dock även kväveoxid (NO). Tanken är att uppnå en förbättrad gastrointestinal tolerabilitet genom att NO bland annat upprätthåller genomblödningen i magens och tarmens slemhinnor.

Det är alltså, liksom för cox II-hämmarna, inte i första hand tal om någon potentierad, smärtstillande effekt; AZD3582 kan i första hand tänkas begränsa de gastrointestinala biverkningarna mer än befintliga preparat.

? Men vi utreder även andra möjliga fördelar. NO har exempelvis en skyddande effekt på organ som njurar och hjärta/kärl, säger Agneta Heierson.

Kronisk smärta av olika genes och reumatoid artrit är tilltänkta användningsområden.