Annons
Risk för vaccinförseningar i samband med köpfest

Risk för vaccinförseningar i samband med köpfest

Vaccinleveranser som skickas med Postnord riskerar att bli försenade på grund av paketkaos vid Black Friday.

20 nov 2018, kl 14:08
0

Nu på fredag den 23 november infaller den så kallade Black Friday, då många passar på att handla prissänkta varor på nätet och i butik. I samband med det varnar nu Vårdgivarguiden, Stockholms läns landstings webbplats för information och tjänster till vårdgivare inom SLL, för leveransförseningar av vaccin.

Alla vaccinleveranser direkt från vaccinbolag till beställare går via Postnord och med tanke på den ökade efterfrågan på postpaket i samband med Black Friday finns risk att vaccinleveranserna inte kommer fram som de ska.

Det är inte första gången mängden paket hos Postnord ställer till det för vaccinleverantörer. I mars i år skrev Läkemedelsvärlden om hur vaccinleveranser från läkemedelsdistributören Oriola försenats vid ett antal tillfällen under fjolåret.

De nu påtalade riskerna gäller bland annat vaccin mot säsongsinfluensan, varav ett, Vaxigrip Tetra, är restnoterat sedan i går måndag.

Läkemedelsbolaget Sanofi, som tillverkar Vaxigrip Tetra, har vaccinavtal med 15 av 21 landsting och meddelar att man inte kommer att kunna leverera influensavaccin i den mängd som efterfrågas. Detta beror på att fler än vanligt har velat vaccinera sig i år. Mängden vaccin som levereras uppskattas redan i början av året då produkten startar för att vaccinet ska hinna bli färdigt i tid för influensasäsongen.

I ett pressmeddelande skriver Sanofi att man hittills har levererat cirka en miljon doser av vaccinet Vaxigrip Tetra, men att det skulle behövas ytterligare mellan 20- och 30 000 doser för att möta efterfrågan.

På sin hemsida skriver Läkemedelsverket att även det andra vaccinet som upphandlats mot säsongsinfluensan, Influvac Tetra från läkemedelsföretaget Mylan, kan komma att restnoteras inom kort. Den som tillhör en riskgrupp och som ännu inte vaccinerat sig bör därför kontakta sin vårdgivare för råd, skriver Läkemedelsverket.