Annons

Risk för brist på läkemedel

FDA har stängt ett läkemedelslaboratorium på grund av allvarliga
kvalitetsbrister. Det kan leda till att det blir brist på
cancerläkemedlet Caelyx i Sverige.

25 nov 2011, kl 12:02
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har hittat allvarliga brister vid tillverkningen av sterila läkemedel vid Ben Venue Laboratories i Ohio, USA. Därför har tillverkningen stoppats, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Laboratoriet tillverkar ett stort antal läkemedel från flera olika läkemedelsföretag. Den stoppade tillverkningen kan leda till en större bristsituation av cancerläkemedlet Caelyx i Sverige, som bara tillverkas av Ben Venue Laboratories.

De europeiska läkemedelsmyndigheterna arbetar nu med att bedöma vilka bristsituationer som kan uppstå och om några läkemedel bör dras in. I Sverige har tillverkningssatser av Busilvex och Velcade som tillverkats av laboratoriet dragits in. Läkemedelsverket bedömer inte att det ska uppstå någon bristsituation på dessa läkemedel, då det finns andra tillverkare.

Läkemedelsverket råder nu läkare att prioritera de patienter som redan behandlas med Caelyx och att undvika nyinsättningar tills produktionen kommit igång igen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng