Storbritannien byter HPV-vaccin

Storbritannien kommer att vaccinera flickor mot HPV med Gardasil från
och med september nästa år. Detta efter en ny upphandling, där
konkurrenten valt att inte ge ett anbud.

25 nov 2011, kl 12:34
0

Den brittiska läkemedelsmyndigheten har valt att byta landets nationella HPV-vaccin från Glaxosmithklines Cervarix till Sanofi Pasteurs MSD:s Gardasil efter en ny upphandling. Beslutet gäller från och med september nästa år.

I Storbritannien infördes allmän vaccination mot HPV redan 2008 och sedan dess har fler än 1,5 miljoner brittiska flickor vaccinerats med GSK:s vaccin Cervarix. Men i den nya upphandlingen ska företaget inte ha inkommit med något anbud. Anledningen var att myndigheten gjort det klart att man ville ha ett vaccin med ett mer omfattande skydd. Båda vaccinerna skyddar mot HPV-typerna 16 och 18, som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer, men Gardasil skyddar även mot HPV-typerna 6 och 11 som orsakar kondylom.
– Det är inte stora förändringar, vi prioriterar fortfarande cancerprevention. Men baserat på alla dessa saker vinnaren är Gardasil, sade David Salisbury, regeringens chef för vaccinering.

I Sverige har man ännu inte lyckats göra en upphandling av ett nationellt HPV-vaccin, då både den första och andra upphandlingen överklagades. I den första upphandlingen vann Cervarix, men i den andra vann Gardasil. Skyddet mot kondylom avgjorde upphandlingens resultat. Flera landsting har dock börjat vaccinationerna ändå. Region Skåne valde Gardasil medan Örebro läns landsting valde konkurrenten Cervarix.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng