Positivt med metylfenidat till fångar med adhd

Forskare vid KI har tillsammans med Kriminalvården genomfört en studie på Norrtäljeanstalten, där 30 vuxna män med adhd under ett år har fått behandling med det centralstimulerande läkemedlet metylfenidat. Behandlingen minskade symtom och ökade funktionsförmågan hos männen.

24 nov 2011, kl 16:37
0

De 30 männen med adhd fick under tolv månader långverkande metylfenidat, ett amfetaminliknande centralstimulerande preparat. Alla deltagare fick läkemedel i en individuellt anpassad dos som syftade till att ge bästa möjliga effekt med minsta möjliga biverkningar. Under denna senare fas undersöktes effekter och säkerhet av långtidsbehandling.

Resultaten mättes både med skattningar av oberoende bedömare och via självrapportering av symtom, och visade att personer med adhd och substansmissbruk förbättras av metylfenidat. De uppnådda effekterna kvarstod under de tolv månader som studien pågick.

? Deltagarna var dokumenterat drogfria innan och under prövningen, vilket sannolikt bidrog till det goda resultatet. Det är den största effektstorleken som påvisats hittills och en av få långtidsuppföljningar som gjorts, säger Ylva Ginsberg, överläkare i psykiatri och doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap, och en av författarna.

Deltagarna kommer även att följas upp efter avslutad studie, för att undersöka om behandling under fängelsetiden ger säkerställda långtidseffekter vad gäller exempelvis återfall i missbruk och kriminalitet.

Resultaten publiceras i novembernumret av tidskriften The British Journal of Psychiatry.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng