Annons

Resultat med aggressiv behandling mot tuberkolos

Tuberkelbakterier som är resistenta mot vanliga behandlingar kan botas med en kombination av flera olika atibiotika

25 aug 2008, kl 13:40
0

Varje år drabbas ett 60-tal personer av multiresistenta (MDR) tuberkelbakterier bara i Storbritannien. I Sverige upptäcktes 13 sådana fall under förra året. De multiresistenta bakterierna kan inte behandlas med de antibiotika som vanligen används vid tuberkulos. En av svårigheterna är att det ofta tar lång tid innan sjukvården konstaterar att det är MDR det handlar om och patienten har hunnit bli väldigt sjuk under behandlingen med förstahandsalternativen.

Förutom MDR-tuberkelbakterier finns det även XDR-TB (extensivley resistant), en variant som man länge trott inte var möjlig att behandla. Men enligt den nya studien som publicerats i Lancet, kan en aggressiv behandling med minst fem olika antibiotika faktiskt bita också på XDR-TB.

Det är en studie av 608 patienter i Ryssland som mellan 2002 och 2004 behandlats med olika kombinationer av antibiotika. 29 av dessa hade XDR-TB och resten MDR-TB. Patienterna behandlades med ett antal olika kombinationer av antibiotika, däribland, isoniazid, rifampicin, streptomycin, kanamycin, cycloserin, levoflaxin och pyrazinamid. Vilka sorters antibiotika som patienterna fick avgjordes efter vilken typ av TB-bakterie de hade och om de var överkänsliga mot något av dem.

John Moore-Gillion, representant för British Lung Foundation sade i ett uttalande att det är lovande med en fungerande behandling, speciellt mot XDR, men att den är så dyr att den förmodligen inte kommer att nå till alla som behöver. XDR- och MDR-TB är vanligt i många av världens fattigaste länder

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng