Annons

Djurrättsaktivister bröt sig in på SMI

Ett 50-tal djurrättsaktivister slog på måndagsmorgonen sönder
väggrinden in till Smittskyddsinstitutet i Solna.  Demonstrationer har
också hållits utanför läkemedelsföretag.

25 aug 2008, kl 16:18
0

Annons

Det var i morse vid åttatiden som en grupp aktivister samlades utanför Smittskyddsinstitutet djurhus, Astrid  Fagræus Laboratorium. Enligt Smittskyddsinstitutets pressekreterare Aase Sten började de att skaka grindarna och till slut lyckades de forcera dem och kunde springa in på området.

Vid det laget hade polisen larmats och de kom till platsen innan aktivisterna hade lyckats att ta sig in i lokalerna. Aktivisterna tog sig sedan mot en tunnelbanestation i närheten där polisen identifierade alla men lät dem gå. Klockan 11.30 larmades polisen om nya demonstrationer utanför ett läkemedelsföretag i Täby. Polisen uppger att samtliga kommer att anmälas för olaga demonstration.

Helene Fredlund är sektionschef för Astrid Fagræus Laboratorium och säger att det som hände inte var bra men att det inte är vanligt att demonstranter tar sig in på området.
–    Vår säkerhetschef hade fått indikationer på att någonting skulle hända och var snabb med att larma polisen.

Även i Malmö hade djurrättsaktivister samlats för en manifestation på måndagen. Protesten ägde rum utanför läkemedelsföretaget Dupont norr om Malmö. Demonstranterna och polisen drabbade samman på platsen och en polisman skadades illa i benet och blev förd till sjukhus.

Det är inte klart vilken djurrättsorganisation som ligger bakom demonstrationerna.