Hormonbehandling positivt för kvinnor efter menopaus

Efter en studie av över 2 000 kvinnor är slutsatsen att de kvinnor som
får hormonersättning efter klimakteriet sover bättre och har mindre
ledsmärtor än andra.

25 aug 2008, kl 12:35
0

Det är en av de hittills mest omfattande studier av kvinnor som behandlats med hormoner efter menopaus som nu avslutats. Studien, som ingår i projektet Wisdom har genomförts av forskare från Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. I studien har 2 130 kvinnor mellan 50 och 69 år följts under ett år. Hälften av kvinnorna fick en kombinationsbehandling av östrogen och progesteron och hälften fick placebo. I genomsnitt hade kvinnorna varit utan mens i tretton år vid studiens början.

Kvinnorna fick svara på frågor om sitt fysiska och psykiska välbefinnande enligt Center for Epidemiological Studies scale (CES-D) och om sin allmänna hälsa enligt European quality of life instrument (EuroQol). Efter ett år uppgav en stor del av kvinnorna att de sov bättre, hade mindre vallningar och att de hade mindre smärta i lederna än placebogruppen. Kvinnorna som fått hormonbehandling uppgav också att deras sexliv förbättrats. Däremot var det ingen tydlig skillnad i hur de allmänt upplevde sin livskvalitet.
–    Resultaten visar att kvinnor som får hormonbehandling och som börjar den flera år efter menopaus på många sätt mår bättre, säger Alastair MacLennan vid University of Adelaide i Australien som leder projektet.

Författarna pekar också på att riskerna med hormonbehandling måste vägas mot fördelarna och att det förmodligen är de kvinnor som upplever svåra symptom som hjälps mest av att få hormon.

Wisdom står för Womens International Study of long duration Oestrogen after menopause och är ett statligt samarbetsprojekt som drivs av Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng