Restnoterade läkemedel måste rapporteras

Läkemedelsverket vill i sin nya utredning att företagen ska bli skyldiga att anmäla alla restnoteringar.

2 jun 2015, kl 09:36
0

Läkemedelsbrister som uppstår när en tillverkare inte kan leverera ett läkemedel resulterar ibland i att apoteken inte kan expediera en medicin till patienten.

Nu förslår Läkemedelsverket att ett mer tydligt regelverk införs för hanteringen av restnoterade läkemedel. Man vill att läkemedelsföretagen ska bli skyldiga att anmäla alla restnoteringar till myndigheten. Dessutom ska anmälda restnoteringar publiceras på ett samordnat publikt sätt.

De företag som inte följer rapporteringsplikten ska också kunna utsättas för sanktioner.

Rapporten är resultatet av ett regeringsuppdrag från förra året och fokus på utredningen har legat på läkemedelsdistribution.Varje år anmäls runt 50 restnoteringar till Läkemedelsverket och myndigheten menar att det idag förekommer en underrapportering. Saknas en anmälan blir det svårt att hitta ersättningsprodukter vilket i sin tur kan riskera patientshälsan.

Målet med den nya rutinen är att det ska gå snabbare att hitta andra lösningar om det blir brist på ett läkemedel och även att kunskapsläget ska öka om varför restsituationer uppstår och hur de kan hanteras på bästa sätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng