Annons

Resistenta huvudlöss i Sverige

Skolstart innebär ofta en högsäsong för huvudlöss. Nu rapporterar Smittskyddsinstitutet att det finns löss i landet som är resistenta mot insektsgiftet malathion som finns i det mest använda lusmedlet, Prioderm.

3 sep 2008, kl 14:15
0

Under sommaren 2007 påbörjades en insamling av huvudlöss på initiativ av Smittskyddsinstitutet i samarbete med skolsköterskor i Stockholmsområdet. Projektet pågår fortfarande men en första rapport visar att en del av lössen är resistenta mot malathion (Prioderm).
– Prioderm är det lusmedel som används mest i Sverige. Men det finns ganska många alternativ idag, främst en ny generation lusmedel, så kallade medicintekniska produkter, som kväver lössen istället för att förgifta dem, säger Johan Lindh, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet och ansvarig för projektet.

Än så länge finns det inga uppgifter om hur stor andel av lössen som är resistenta mot malathion.
– Den begränsande faktor för projektet är att få in levande löss. Så fort de lämnar hårbotten dör de inom ungefär ett dygn, förklarar Johan Lindh.

Sedan 2005 har försäljningen av lusmedelsförpackningar legat på omkring 275 000 stycken totalt per år i Sverige och av dessa innehöll omkring 80 procent malation. Huvudlöss är något som främst drabbar förskole- och skolbarn upp till tio års ålder. Att kamma håret med luskam kan vara en behandlingsmetod i sig men även ett sätt att kontrollera om behandlingen med lusmedlet har fungerat.

Problemet med resistens är något som har upptäckts även i andra länder, bland annat Danmark, Frankrike och England. Smittskyddsinstitutet efterfrågar gemensamma riktlinjer i Sverige och Skandinavien för behandling av huvudlöss och detta är något som kommer att diskuteras vid en speciell SMI-dag om löss i november.