Ibuprofen effektivast mot feber hos barn

Börja med ibuprofen när barnet har feber och fortsätt med både ibuprofen och paracetamol för bäst effekt. Så lyder slutsatsen av en studie som presenteras i BMJ (British Medical Journal). Men författarna nämner även den ökade risken för överdosering vid kombinationsbehandling.

3 sep 2008, kl 11:26
1

Brittiska forskare har studerat den febernedsättande förmågan hos paracetamol och ibuprofen tillsammans eller var för sig hos 156 barn i åldern sex månader till sex år. Barnen i de tre grupperna fick som mest fyra doser paracetamol och/eller tre doser ibuprofen per dygn under två dygn och ansågs vara feberfria när temperaturen hamnade under 37,2 grader. Inledningsvis hade barnen mellan 37,8  och 41,0 grader i feber till följd av en sjukdom som kunde skötas i hemmet.

Behandling med enbart ibuprofen visade sig vara ungefär lika effektivt som de båda substanserna tillsammans med avseende på febernedsättning, enligt resultaten som publicerats i BMJ. Men ibuprofen eller en kombinationsbehandling fick bort febern drygt 20 minuter snabbare än en behandling med endast paracetamol.

Under de fyra första timmarna efter inledd behandling var de barn som hade fått både paracetamol och ibuprofen feberfria i 55 minuter längre än dem som enbart fått paracetamol. Och de barn som bara fick ibuprofen var feberfria i 39 minuter längre än dem som fick paracetamol. Utslaget på ett helt dygn gav kombinationsbehandlingen 4,4 fler feberfria timmar än behandlingen med bara paracetamol och 2,5 fler timmar än enbart ibuprofen gav.

Av resultaten drar forskarna slutsatsen att ibuprofen bör vara förstavalet vid feber hos barn i den aktuella åldersgruppen och att man sedan ska väga fördelarna med en kombinationsbehandling mot den ökade risken för feldosering när två preparat används. Forskarna nämner också att ibuprofen inte bör användas av barn som är eller riskerar att bli uttorkade.

I Sverige har Läkemedelsverket inte tagit ställning i frågan:
– Vi har inte tagit fram någon behandlingsrekommendation för feber hos barn men det finns ingenting i produktinformationen som säger att man inte får blanda produkterna, säger Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

Och i praktiken används ofta båda läkemedelstyperna, enligt Anders Forslund, barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Vi varvar med ibuprofen och paracetamol men ger dem inte samtidigt. Den kliniska erfarenheten är att ibuprofen ibland fungerar bättre än paracetamol för att få ner febern hos barn, säger han.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Som fem barnsmamma anser jag av egen erfarenhet att alvedon räcker till barn. Ibuprofen har en negativ effekt på blodtrycket och varför utsätta barnen för detta. Lite feber är inte livsfarligt och varför medicinera för det i onödan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng