Resistens mot malariamedicin

Nya resistenta stammar av parasiten som orsakar malaria har identifierats av forskare.

30 apr 2013, kl 10:26
0

Forskare har funnit parasiter i västra Kambodja som genetiskt skiljer sig från andra stammar i världen. De här nyupptäckta organismerna tycks tåla behandling med artemisinin som idag är frontlinjen för behandling av malaria. 

Det var under 2008 som resistensen i området upptäcktes nu har problemet spridit sig till andra delar av Sydostasien.
Huvudförfattaren Olivo Miotto till artikeln som publicerats i Nature Genetics säger till BBC att artemisinin i dagsläget fungerar bra och är det bästa vapnet mot malaria. 
– Och vi måste få behålla medlet. Alla andra effektiva behandlingar vi haft har blivit verkningslösa på grund av den här parasitens märkliga förmåga att mutera och utveckla resistens.
Vissa forskare beskriver västra Kambodja som en grogrund för malariaresistens. Varför kan forskarna inte förklara, men sedan 1950-talet har parasiter utvecklat resistens mot en rad malariamediciner, först i västra Kambodja sedan har det spritts till andra delar av Asien och Afrika.
Nu befarar forskarna att samma öde kommer att drabba artemisinin som idag används globalt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng