Annons

Rekordböter för stor vitaminkartell

EU-kommissionen har dömt åtta företag till böter för att de deltagit i en vitaminkartell i syfte att hålla priserna uppe. Totalt handar det om böter på sammanlagt åtta miljarder kronor.

17 jan 2002, kl 17:23
0

Schweiziska Roche anses ha lett samarbetet och får också det hårdaste straffet av EU, 462 miljoner euro, drygt fyra miljarder kronor. Näst högst böter fick tyska BASF med 296 miljoner euro. Det totala bötesbeloppet uppgår till 855 miljoner euro, drygt 8 miljarder svenska kronor. Företagen har redan bötfällts i USA för samma kartellbildning.

Kartellen involverar 13 företag men bara åtta har dömts till böter. Samarbetet mellan företagen upptäcktes 1999 och de efterföljande undersökningarna visade att kartellen bildades redan 1989. De åtta bolagen som dömts har gjort upp marknaden sinsemellan och hållit uppe priserna. Kartellen har rört vitaminer avsedda både för livsmedel och djurfoder.
EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti kallade kartellen "Vitaminer AB "och sa när domen föll att det är den mest skadliga som kommissionen undersökt. Han anser den särskilt allvarlig eftersom den rör viktiga näringsämnen samt har skadat konsumenterna.