Annons
Experter rekommenderar påfyllnadsdos till fler
Coronavirus. Illustration: Istock

Experter rekommenderar påfyllnadsdos till fler

Vetenskapsakademiens expertgrupp för covid-19 vill se påfyllnadsdoser till äldre samt utsatt vårdpersonal.

7 sep 2021, kl 10:09
0

Annons

Påfyllnadsdoser av covid-19-vaccin blir särskilt viktiga i och med den snabba spridningen av den mer smittsamma deltavarianten. Det skriver i en ny rapport Kungliga vetenskapsakademiens expertgrupp för covid-19. Gruppen rekommenderar påfyllnad för fler grupper än hittills beslutat.

Vill ge påfyllnadsdoser till äldre och personal

Folkhälsomyndigheten informerade tidigare om att en tredje vaccindos kan bli aktuell redan i höst för vissa sårbara grupper. Nyligen kom också beslutet att personer från 18 år och uppåt med immunbrist nu bör erbjudas påfyllnad.

Vetenskapsakademiens expertgrupp stöder detta, men vill också se en utvidgning av erbjudandet. Bland annat bör ny vaccination erbjudas immunbristpatienter som är särskilt känsliga för infektionen ner till 12 års ålder, ”och i vissa fall ännu yngre”.

Gruppen anser också att äldre personer samt direkt smittutsatt vård- och omsorgspersonal bör erbjudas en tredje vaccindos inom nio månader efter den andra dosen.

Prioriterar dem som fått Astrazenecas vaccin

Dessutom vill expertgruppen se prioriteringar utifrån vilket vaccin en person fått.

– Det kan vara viktigt att särskilt prioritera dem som fick Astra Zeneca-vaccinet tidigt i våras som visat sig ge lägre antikroppsnivåer. En påfyllnadsdos med ett mRNA-vaccin i denna grupp har visat sig öka antikroppsnivåerna avsevärt, säger Jan Holmgren vaccinforskare vid Göteborgs universitet och medlem i expertgruppen i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten ger en tredje dos med något av mRNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna en tydlig ökning av antikroppar för den som fått två doser Astrazeneca-vaccin.

Och även för den som fått två doser mRNA-vaccin ökar skyddseffekten markant enligt aktuella resultat från Israel, framhåller gruppen: ”En tredje dos för äldre bör därför erbjudas alla över 65 år, oavsett vilket vaccin de fått tidigare.”

När det gäller eventuell vaccination av 12-15-åringar avvaktar expertgruppen. Men skriver att denna åldersgrupp bör vaccineras om smittspridningen och sjukhusinläggningarna fortsätter att öka.