Annons
Regionerna gör olika när ungdomar vaccineras
Foto: Istock

Regionerna gör olika när ungdomar vaccineras

Några kräver vårdnadshavares samtycke, andra bedömer först om tonåringen är mogen att ta beslut själv.

9 aug 2021, kl 12:41
0

Vaccineringen mot covid-19 av personer födda 2005 eller tidigare har nu startat i flera regioner. En omdiskuterad fråga när det gäller vaccinering för 16- och 17-åringar har varit om det ska krävas ett samtycke från vårdnadshavarna eller om tonåringen själv ska få bestämma. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har på regionernas önskemål tagit fram ett juridiskt stöd för vaccinering av ungdomar, men det är till sist upp till varje region att avgöra exakt hur det ska gå till. Trots att alla följer samma regelverk väljer regionerna olika arbetssätt.

Tre alternativ vid vaccinering av ungdomar

Det finns tre olika alternativ för regionerna när det gäller den breda vaccineringen av ungdomar; ett muntligt samtycke från en vårdnadshavare på plats, ett skriftligt samtycke från båda vårdnadshavarna i de fall där det finns två, eller en mognadsbedömning av ungdomen. Denna bedömning görs för att kontrollera att ungdomen är mogen nog att själv kunna fatta beslut om vaccinering.

– Det här är inget som är unikt för just covid-19-vaccin, utan vården jobbar hela tiden med dessa frågor när det gäller äldre ungdomar. Samma sak gäller till exempel vid förskrivning av p-piller, säger Emma Spak, sektionschef för avdelningen vård och omsorg på SKR.

Men kan det inte bli orättvist att göra på olika sätt i olika regioner?

– Det är inte så att något sätt trumfar det andra utan det är bara olika vägar att gå. Det är samma lagstiftning som gäller för alla regioner, men alla har olika förutsättningar. Vissa regioner har kanske inte tid att utföra mognadsbedömningar och har då i stället valt att i första hand kräva samtycke från vårdnadshavare, säger Emma Spak.

Detta arbetssätt gäller just de här äldre ungdomarna där många är väldigt mogna, poängterar Emma Spak. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att barn från 12 år med vissa medicinska tillstånd vaccineras mot covid-19, men i denna grupp görs istället individuella bedömningar.

Handlar om förstahandsval

Regioner som i första hand har valt att inhämta samtycke från vårdnadshavare kan i andra hand utföra en mognadsbedömning. Detta kan till exempel ske om vårdnadshavarens samtycke av någon anledning inte kan inhämtas, men om ungdomen själv vill vaccineras.

Ett exempel på en region som gör på detta sätt vid vaccinering av ungdomar är Kalmar.

”När det gäller 16-17-åringar så krävs samtycke av båda föräldrarna, i undantagsfall kan det räcka med en mognadsbedömning. Samtliga ungdomar i denna ålder folkbokförda i Kalmar län har fått brev med information om vaccineringen och samtyckesblankett”, skriver Rolf Asmundsson som är i pressekreterare i regionen i ett mejl till Läkemedelsvärlden.

I region Gotland har man i stället valt att göra en mognadsbedömning i första hand.

– Utgångspunkten är att de flesta 16- och 17-åringar är tillräckligt mogna för att fatta beslut om vaccination själva. Men sedan finns det förstås undantag. Om ungdomen har svårt att ta in muntlig och skriftlig information eller följa instruktioner kommer vi att kräva samtycke från vårdnadshavare, säger Christine Senter, vaccinsamordnare i region Gotland.

Men kommer det inte att ta längre tid att göra en bedömning av varje person i stället för att ta in samtycke från vårdnadshavare?

– Nej det är nog snarare tvärtom. Om alla ungdomar skulle behöva ha samtycke från vårdnadshavare skulle den administrativa delen ta längre tid. Vid delad vårdnad kan det vara svårt att få tag på båda vårdnadshavarna vilket skulle kunna medföra onödig fördröjning av vaccinationen.

– Vi tror att en mognadsbedömning totalt sett kommer att vara smidigare. Det är dock främst det juridiska perspektivet som gör att vi utgår från mognadsbedömning, enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vi i takt med barns och ungdomars stigande ålder och mognad beakta deras egen vilja.

Mognadsbedömning i två steg

Varje region bestämmer själv hur mognadsbedömningen ska utföras. I region Gotland kommer den att göras i två steg. Dels kommer ett antal hälsofrågor att ställas vid telefonbokningen, dels kommer en bedömning att göras vid själva vaccinationstillfället.

– Man gör ju alltid en bedömning av personer som ska vaccinera sig. Egentligen är det inte så mycket konstigare än när en vuxen person vaccinerar sig, mer än att vi måste ställa några extra frågor och försäkra oss om att ungdomen förstår vad vaccinationen innebär och vilka åtgärder som ska vidtas om biverkningar uppkommer, säger Christine Senter.