Slipper straffavgift trots missad narkotikavarning

Slipper straffavgift trots missad narkotikavarning

IGN har inte rätt att kräva straffavgift av Pharmanovia A/S då huvudmannen Lif bara kan ta betalt av medlemmar.

10 aug 2021, kl 08:25
0

Annons

I en annons för diarréläkemedlet Dropizol saknades en varning om att läkemedlet kan vara beroendeframkallande. Det konstaterar Informationsgranskningsnämnden, IGN, och fäller nu det danska företaget Pharmanovia A/S. IGN har dock inte rätt att kräva företaget på någon straffavgift.

Dropizol är ett läkemedel som innehåller morfin och verkar genom att hämma tarmens rörelser. Det är avsett för behandling av vuxna med svår diarré, när annan diarrébehandling inte har fungerat.

All marknadsföring för narkotikaklassade läkemedel i Sverige ska förses med en symbol samt en varningstext som lyder: “Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.”

Narkotikavarningen ska placeras på ett sätt så att den tydligt uppmärksammas vid en snabb och flyktig läsning, skriver IGN i sitt beslut. I den nu aktuella annonsen saknades dock både symbol och varningstext och den strider därmed mot reglerna.

Läkemedelsföretaget har uppgett att det inte kände till vilken märkning som krävs i Sverige, utan utgick från att det gick att använda samma märkning som krävs i andra länder där företaget verkar.

IGN bedömer att förseelsen är av normalgraden vilket enligt praxis innebär en straffavgift på 110 000 kronor. Denna avgift kan dock endast krävas av medlemmar i Läkemedelsindustriföreningen, Innovativa mindre läkemedelsföretag, Ascro eller Föreningen för generiska läkemedel. Pharmanovia är inte är medlem i någon av dessa och IGN kan därför inte debitera företaget. Pharmanovia uppmanas dock att fortsättningsvis tänka på vad IGN har skrivit i beslutet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng