Annons

Regeringen vill satsa på elitforskare

Utbildningsminister Jan Björklund anser att spetsforskningen i Sverige är för svag. Därför kommer regeringen att satsa tre miljarder kronor under tio år på elitforskning.

30 aug 2012, kl 11:01
0

Annons

Jan Björklund

Redan i februari skrev Jan Björklund om behovet av att satsa på elitforskning i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nu, drygt en månad innan regeringen lägger fram forskningspropositionen, presenterar han en strategisk del av propositionen i en ny debattartikel.

Han skriver att svensk forskning har en god bredd, men att spetsen är för trubbig och att den svenska forskningspolitiken i högre grad måste inriktas på att "sålla fram en ännu mer framgångsrik svensk forskarelit".

I höstens forsknings- och innovationsproposition kommer därför tre miljarder kronor under tio år att satsas på:

1. Elitprogram för yngre forskare. Vetenskapsrådet får 50 miljoner kronor per år för detta men ska satsa lika mycket av befintliga anslag.

2. Rekrytering av internationella forskare. Landets rektorer får 250 miljoner kronor per år för att kunna handplocka de allra bästa internationella forskarna till sina lärosäten.

3. Minskad byråkrati för forskare. VR får i uppdrag att ta fram ett program som ska låta elitforskarna ägna sig åt forskningsprojekt med hög risk och stor potential under sju till tio år.

4. Fördela nya medel utifrån kvalitet. En större del av forskningsmedlen ska framöver omfördelas efter kvalitet. Dessutom ska nya medel till universitet och högskolor fördelas efter kvalitetskriterier.