?Receptförskrivaren borde ta aktiv ställning till eventuell provförpackning?

Vi får ständigt allt mer information kring den graverande stora läkemedelskassationen i det svenska samhället. Här försvinner årligen miljardbelopp rakt ut på soptipparna! Vi börjar lära oss att orsaken till detta är flera, bland annat vet vi att följsamheten vid läkemedelsterapi av vissa sjukdomstillstånd är mycket låg. En vanlig situation är att en patient blir […]

23 aug 2004, kl 18:37
0

Annons

Vi får ständigt allt mer information kring den graverande stora läkemedelskassationen i det svenska samhället. Här försvinner årligen miljardbelopp rakt ut på soptipparna! Vi börjar lära oss att orsaken till detta är flera, bland annat vet vi att följsamheten vid läkemedelsterapi av vissa sjukdomstillstånd är mycket låg. En vanlig situation är att en patient blir förskriven en 100-förpackning. Vederbörande kanske upplever biverkan/obehag av den insatta behandlingen, eller vill inte invänta eventuell effekt av det förskrivna läkemedlet. Följden kan bli att enbart några av dessa 100 tabletter intages. Vi vet också genom flera undersökningar att patienter hämtar ut läkemedelsförpackningar, som aldrig öppnas! Enbart en del av detta inlämnas till apoteken för kassation. Mörkertalen vad gäller de ekonomiska förlusterna både för individ och samhälle är kanske gigantiska.

Den nuvarande receptblanketten har visserligen en ruta för signering, om det bedöms lämpligt av olika skäl, att patienten påbörjar sin behandling med en provförpackning. Varför inte försöka förhindra den risk för slentrianmässig förskrivning av stora förpackningar, som nuvarande system ger utrymme för, genom att receptförskrivaren ålägges att signera antingen rutan ?Med startförpackning? eller en ruta med ordalydelsen ?Utan startförpackning? (se förslag). Detta skulle i så fall vara i analogi med att förskrivaren är ålagd att fylla i rutan ?Med förmån? eller ?Utan förmån?!
Visserligen har ett sådant system även ett pris. Patienten nödgas besöka apoteket oftare, men det kan i så fall ge vinster i form av att svenska folket numera rör sig mindre och mindre och alldeles för litet enligt gängse rekommendationer. Detta system innebär givetvis ett merarbete för apotekens personalstab, men skulle kanske kunna ge ytterligare arbetstillfällen i ett land med stigande arbetslöshet. Den totala nettovinsten för det Svenska samhället torde bli betydande!

______

Jan Ulfberg
Docent, överläkare
Lasarettet, Avesta
Birgitta Nyström
Leg. Sjuksköterska
Lasarettet, Avesta

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng