Annons

Recept via internet säkrare än hos läkaren

Att få ett receptbelagt läkemedel efter att ha fått en diagnos över
internet kan låta osäkert. Men en ny studie visar att det kan vara
säkrare än att gå till läkaren.

14 aug 2008, kl 13:00
1

Annons

Att beställa receptbelagda mediciner direkt på nätet blir allt vanligare i USA. Att få sitt recept utan att besöka en läkare upplevs som bekvämt av många. Men oron från bland annat läkemedelsföretagen har varit stor och misstankar om att patienterna missar viktig information och att deras följsamhet blir sämre har gjort många skeptiska till fenomenet.

Men när forskare vid universitetet i Utah nyligen avslutade en studie visade den på motsatsen. Statistik från 1000 patienter som mellan 2001 och 2005 sökt hjälp för erektionsproblem samlades in. Hälften av dem hade fått sitt recept över internet och hälften hade uppsökt läkare. Forskarna tittade på en rad olika säkerhetskriterier, som hur diagnosen ställdes, hur mycket information patienten fått av om läkemedlet, och patienternas följsamhet.

Resultatet visade att e-recepten var överlägset bättre på de flesta punkter. Allra störst skillnad var det vad gäller information till patienten. Av gruppen som fått e-recept hade 100 procent fått skriftlig information om produkten och 75, 2 procent hade fått personliga instruktioner. I gruppen som träffat läkare hade hälften, 51,8 procent, inte fått några instruktioner alls.

Författarna till studien påpekar att just i det här fallet har ett speciellt program tagits fram för att ställa diagnos och behandla män med erektionsproblem. Det är, menar det, en förutsättning för att det ska fungera bra.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. hejsan jag undrar om ni skulle kunna svara på en fråga som jag har

    – vilka sjukdomar kan man få om det uppstår nått fel inom matspjälknings systemet och var de uppkommer

    mvh David Bravo