Operation ger inte bättre livskvalitet för hjärtpatienter

Hjärtpatienter som behandlas med enbart läkemedel mår lika bra som
patienter som genomgår en PCI-operation. Operationen kan minska
patienternas smärta snabbare men på längre sikt är resultaten detsamma.

14 aug 2008, kl 14:27
0

PCI är ett samlingsnamn för operationer som utförs med kateter i hjärtats kranskärl. En av de vanligaste tillämpningarna är ballongvidgning. Forskare i Boston har jämfört hur hjärtpatienter som genomgått operation med patienter som behandlats enbart med läkemedel. I studien, som presenteras i New England Journal of Medicine, har de undersökt livskvaliteten hos 2 287 hjärtpatienter i USA och Kanada.

En av de viktigaste slutsatserna är att personer som enbart fått läkemedel inte löper någon högre risk att dö än de som genomgått en PCI-operation. Studien visar att en operation kan öka patientens livskvalitet på kort sikt eftersom den snabbt minskar smärtan för de som har väldigt ont. Men skillnaden försvinner efter ett par år och efter tre år är det ingen skillnad i hur patienterna uppfattar sina fysiska begränsningar och sin livskvalitet.

 Eric Peterson från Duke University Medical Center i North Carolina som är en av författarna till studien säger i en kommentar att studien visar att båda metoderna kan ha en positiv effekt på hjärtpatienter. Läkemedel är en terapi som bör användas i första hand och när det inte hjälper så är det operation.

I studien har inte kostnaderna för de olika behandlingarna jämförts.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng