Rasagilin bromsar upp förloppet i Parkinsons sjukdom

Rasagilin administrerat under ett år bromsar upp sjukdomsförloppet för patienter med Parkinsons sjukdom jämfört med dem som istället fick placebo följt av rasagilin.

20 apr 2004, kl 17:03
0

Annons

404 patienter vid 32 centra i USA och Kanada med tidig icke behandlingskrävande Parkinsons sjukdom inkluderades i studien som var dubbelblind och randomiserad med parallella grupper. Studien jämförde effekten av tidigt jämfört med senare insatt behandling på sjukdomsförlopp och invaliditet och publicerades i aprilnumret av den amerikanska medicinska tidskriften Archives of Neurology.

Patienterna randomiserade till att antingen få rasagilin 1 eller 2 mg/dag i ett år, eller placebo i sex månader följt av rasagilin 2 mg/dag i sex månader. Behandlingen utvärderades genom att mäta förändringen av poängskalan ?Unified Parkinson’s Disease Rating Scale? från studiestart och till tolv månader.

371 patienter inkluderades i ettårsmätningen. Patienter som fick rasagilin 2 mg/dag i ett år hade en signifikant mindre ökning på poängskalan jämfört med dem som fick först placebo och sen rasagilin 2 mg/dag i sex månader. Även de patienter som fick 1 mg/dag rasagilin under ett år hade en signifikant mindre ökning än de som först fick placebo och sen rasagilin.

Rasagilin är en ickereversibel monoaminoxidashämmare typ B. Substansen har tagits fram av det israeliska biotech-företaget Teva som samarbetar med Lundbeck i studieprogrammet. Rasagilin har i tidigare studier visat sig förbättra symtom vid tidig Parkinsons sjukdom. Prekliniska studier har visat på en möjlighet att substansen kan påverka själva sjukdomsförloppet. Lundbeck räknar med att kunna lansera rasagilin i Europa under 2004.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng