Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA:s, verktyg Rapportera fästing finns nu tillgänglig som app till din mobil. Med en ny interaktiv karta kan du följa hur rapporterna av antalet fästingar och fästingtyper fördelar sig över landet.
Läkemedelsvärlden har tidigare rapporterat om SVA:s verktyg Rapportera fästing.
Syftet med den nya mobilappen är att förbättra användarvänligheten och öka antalet som rapporterar in fästingar.
Appen är en spegling av webbverktyget, så det går lika bra att använda mobilappen som att rapportera fynden på webben som tidigare.
Ny karta i Rapportera fästing
Nu finns också en interaktiv karta som uppdateras dagligen med inrapporterade fynd från hela Sverige.
Här finns information om antalet rapporter per län och månad för olika år.
– Vi vill kunna ge snabb återkoppling av resultat till alla som deltar, för att hålla intresset uppe för övervakningen av fästingar och fästingburna sjukdomar. Stort tack till alla som hittills har skickat in sina rapporter och fästingar, säger forskaren Anna Omazic vid SVA i ett pressmeddelande.
Över 28 000 fästingfynd hittills
Sedan lanseringen i maj 2023 har över 28 400 fästingfynd rapporterats in. Bara under 2025 har mer än 3 700 fynd inkommit.
Målet är att nå 10 000 innan årets fästingsäsong är över. Stockholms, Västra Götalands och Skåne län toppar listan över antalet inrapporterade fästingar hittills i år.
Verktyget Rapportera fästing bygger på medborgarforskning där allmänheten hjälper forskare att kartlägga förekomsten av olika fästingarter – inklusive exotiska arter som kan bära på nya smittämnen.
– En viktig funktion med Rapportera Fästing är att vi kan få en tidig varningssignal om vi har hittat exotiska fästingar i landet. Fortsätt rapportera fästingar i sommar! Med hjälp av informationen från er kan vi identifiera vilka fästingarter som finns, var dom har hittats och vilka smittämnen de bär på, säger Anna Omazic.
Ny nationell studie av TBE
Parallellt med den nya appen pågår även en nationell studie av TBE-virus. Under 2025 samlar SVA och Uppsala universitet in fästingar för artbestämning och TBE-analys. Alla i Sverige kan delta genom att rapportera fästingfynd och skicka in fästingar.
Rapportera fästing är en viktig del i Sveriges arbete för att övervaka och förebygga fästingburna sjukdomar, understryker SVA. Ju fler som deltar, desto bättre blir underlaget för framtida smittskyddsinsatser.