Raloxifen kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar

Raloxifenterapi, som används mot benskörhet av kvinnor efter klimakteriet, kan även skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en ny utvärdering, publicerad i JAMA 20 januari. Men det var bara kvinnor med hög risk för hjärt-kärlsjukdomar som påverkades.

20 feb 2002, kl 19:32
0

Raloxifen, som saluförs under namnet Evista, är en selektiv östrogenreceptormodulator (SERM). Substansen har delvis samma effekter som vanlig östrogenersättningsterapi, men påverkar inte livmoder, bröst och hypotalamus. Idag används raloxifen med indikationen behandling och förebyggande av osteoporos, men det är även känt sedan tidigare att kolesterolvärdena sänks.

En ny analys av MORE-studien, som ursprungligen publicerades 1999, visar att substansen även har andra positiva effekter. Kvinnor som tidigare drabbats av hjärt-kärlsjukdom eller hade förhöjd risk att drabbas studerades närmare. De som tagit roloxifen hade 40% mindre risk att drabbas av hjärt-kärlproblem än de som ingick i placebogruppen.

Övriga kvinnor hade ingen märkbart förändrad risk, trots att deras kolesterolvärden förändrats till det bättre. Forskarna misstänker därför att den minskade risken kan ha berott på någon annan, hittills okänd effekt.

Eftersom MORE-studien bara inkluderade kvinnor med osteoporos, och inte fokuserade specifikt på hjärt-kärlsjukdomar, ser forskarna resultaten som osäkra. En studie pågår nu för att undersöka raloxifens påverkan på hjärtat, men resultaten kommer inte vara tillgängliga på flera år än.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng