Annons

Prostatamedel kopplas till ökad risk för hjärtdöd

För män med hjärtproblem kan behandling med antiandrogener öka risken att avlida.

29 okt 2014, kl 12:24
0

En behandling vid prostatacancer är antiandrogener som blockerar testosteronets effekt på prostatan. Tidigare studier har funnit att behandlingen ökar risken för diabetes, hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd.

Nu har en grupp amerikanska forskare gått vidare och analyserat data från drygt 5 000 patienter som behandlats för prostatacancer mellan 1997 och 2006, varav ungefär en tredjedel behandlats med androgener.

Forskarna fann, efter knappt fem år, inget samband mellan androgener och hjärtrelaterade dödsfall hos män utan kardiella riskfaktorer. Men bland män med hjärtsvikt eller tidigare hjärtinfarkt var behandlingen förknippad med en drygt tre gånger ökad risk att dö av hjärtproblem. I den här subgruppen hade sju procent av männen som behandlades med androgener avlidit, jämfört med två procent i gruppen som inte fått den behandlingen.

 
Medan antiandrogener kan vara livräddande tycks de alltså samtidigt som en risk för män med hjärtsjukdom, sammanfattar forskarna.
Men de understryker också att studien, som publicerats i BJU International, är en retrospektiv studie och att resultatet bör vägas mot större kontrollerade studier som visar på fördelarna med androgener.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng