Annons

Preliminära resultat tyder på primärprevention

Inledande resultat från den Pfizersponsrade Ascot-studien tyder enligt företaget på att atorvastatin (Lipitor) ger fördelar när det gäller att minska slaganfall, hjärtinfarkt och dödlighet i hjärtinfarkt.

17 okt 2002, kl 18:23
0

För Pfizers storsäljare atorvastatin (Lipitor) saknas ännu publicerade data som styrker en positiv effekt på kardiovaskulär morbiditet och morbiditet. Medlet har dock visat sig mer potent än de andra statinerna på marknaden vad gäller kolesterolsänkning.

Nu hävdar dock företaget att primärpreventiva data är på väg; i ett pressmeddelande skriver man att atorvastatin uppvisar signifikanta fördelar när det gäller att minska hjärtattacker och stroke. Uttalandet baseras på preliminära data från den stora hypertonistudien Ascot (Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial), där nära 20 000 patienter deltar.

Studien genomförs för att jämföra blodtryckssänkande läkemedel. Hälften av patienterna i studien fick dessutom antingen atorvastatin eller placebo.

Styrkommittén har till följd av de positiva resultaten beslutat att avsluta atorvastatindelen av undersökningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng