Positiva resultat för nytt MS-medel

Läkemedelssubstansen laquinimod har visat positiva resultat i en fas III-studie för behandling av multipel skleros.

9 dec 2010, kl 13:18
0

Annons

Det är företagen Teva och Active Biotech som står bakom det immunomodulerande preparatet laquinimod. Medlet ges i tablettform och tros påverka balansen mellan Th1- och Th2-lymfocyter och bromsa lymfocyternas väg in i centrala nervsystemet.

I den nyligen presenterade fas II-studien som pågått i två år visade sig behandling med 0,6 mg laquinimod dagligen leda till ett statistiskt signifikant minskat antal relapser per år jämfört med placebo. Patienterna i studien hade relapserande remitterande MS.

Laquinimod fick så kallad Fast Track-status från det amerikanska läkemedelsverket FDA i februari 2009. Ytterligare en fas III-studien pågår fortfarande och resultat väntas om omkring ett år. Därefter planerar företagen lämna in en registreringsansökan i USA och EU, skriver de i ett pressmeddelande.

Beskedet om resultaten fick Active Biotechs aktie att stiga med 15 procent till 148:50 kronor under de första fem minuternas börshandel.

I Kunskapsakuten i Läkemedelsvärlden nummer 8 kan du läsa om allt från basfakta till forskningsfront när det gäller behandlingar av Multipel Skleros.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng