Annons

Positiva resultat för nytt MS-medel

Läkemedelssubstansen laquinimod har visat positiva resultat i en fas III-studie för behandling av multipel skleros.

9 dec 2010, kl 13:18
0

Det är företagen Teva och Active Biotech som står bakom det immunomodulerande preparatet laquinimod. Medlet ges i tablettform och tros påverka balansen mellan Th1- och Th2-lymfocyter och bromsa lymfocyternas väg in i centrala nervsystemet.

I den nyligen presenterade fas II-studien som pågått i två år visade sig behandling med 0,6 mg laquinimod dagligen leda till ett statistiskt signifikant minskat antal relapser per år jämfört med placebo. Patienterna i studien hade relapserande remitterande MS.

Laquinimod fick så kallad Fast Track-status från det amerikanska läkemedelsverket FDA i februari 2009. Ytterligare en fas III-studien pågår fortfarande och resultat väntas om omkring ett år. Därefter planerar företagen lämna in en registreringsansökan i USA och EU, skriver de i ett pressmeddelande.

Beskedet om resultaten fick Active Biotechs aktie att stiga med 15 procent till 148:50 kronor under de första fem minuternas börshandel.

I Kunskapsakuten i Läkemedelsvärlden nummer 8 kan du läsa om allt från basfakta till forskningsfront när det gäller behandlingar av Multipel Skleros.