Polemik om arbetsplatskoder satte fart på riksdagsdebatt

Riksdagsdebatten om de nya läkemedelsförmånerna blev en ganska avslagen historia. Endast i frågan om arbetsplatskoderna steg debattemperaturen något.

26 apr 2002, kl 20:04
0

Annons

Den 5 april röstade riksdagen som väntat igenom socialutskottets slutbetänkande om de nya läkemedelsförmånerna.

Debatten i kammaren föregående kväll var på det hela taget stillsam men hettade till i frågan om arbetsplatskoder kopplade till rätten att förskriva läkemedel med statlig subvention (se LV 4/02).

Socialutskottets ordförande Inger Burman (v), medgav att situationen för läkare som saknar arbetsplats ? och därmed arbetsplatskod åtminstone enligt regeringens intention ? blir problematisk med regeringens förslag.

? Men det är inte heller oproblematiskt att tänka sig att ett antal läkare utan anknytning till någon registrerad arbetsplats ska kunna fortsätta skriva ut subventionerade läkemedel utan det uppföljnings- och kostnadsansvar som bör finnas, sa Inger Burman.

Individuella koder

Miljöpartiet förespråkar som enda riksdagsparti individuella förskrivarkoder. Partiet gick på regeringens linje i frågan trots att man i en motion signalerat motsatsen (se LV 4/02).
Avgående språkröret Lotta Nilsson-Hedström förklarade hur man resonerat.
? Vi övervägde starkt att bejaka någon form av uppsamlingskod för de läkare som inte har eget företag eller en arbetsplats, så att de skulle kunna komma in i systemet och verka inom subventionen. Men vi bedömde slutligen att en sådan mellanform skulle permanenta arbetsplatskoden och försena den utveckling mot rent individuella koder som vi vill ha.

?Obegripligt?

Leif Carlson (m), ledamot i socialutskottet, var inte nöjd med denna förklaring.
? Med tanke på den motion som ni har skrivit är det fullständigt obegripligt att ni inte har stött vår reservation. Det Lotta Nilsson-Hedström nu säger och den bedömning hon gör är fullständigt obegriplig.
Moderaternas reservation gick ut på att låta regeringen återkomma med ett förslag som inte exkluderar några förskrivare.
Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är det nu upp till landstingen att slutligt avgöra om man vill förse förskrivare som saknar arbetsplats med koder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng