Planerar centrum för forskning om doping
Arne Ljungqvist är en av förgrundsfigurerna i det internationella arbetet mot doping i idrotten.

Planerar centrum för forskning om doping

Karolinska institutet vill inrätta en ny professur i anti-doping och ett multidisciplinärt forskningscentrum.

28 apr 2021, kl 16:14
0

Annons

Karolinska institutet söker nu donatorer till en planerad ny professur i antidoping och folkhälsa. Professuren ska uppkallas efter Arne Ljungqvist, 90 år, en av förgrundsgestalterna i det internationella arbetet mot doping inom idrotten.

Målet med den nya professuren är att inrätta ett multidisciplinärt kompetenscentrum som förenar medicinsk, biokemisk och analytisk forskning med folkhälsovetenskap. Forskningen ska handla om såväl sociala orsaker och konsekvenser av doping som medicinska frågeställningar.

– Det finns ingen liknande professur i dag och Sverige har en lång tradition av arbete mot doping som blir tydlig i Arne Ljungqvists livslånga gärning, säger Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska institutet, KI, i ett pressmeddelande.

Doping ökar

Missbruket av dopingmedel ökar och enligt KI använder cirka 50 000 till 100 000 svenskar dopingpreparat eller andra prestationshöjande medel. De flesta som dopar sig är mellan 16 och 35 år. Det finns också studier visar på samband mellan doping och  våldsanvändning och kriminalitet.

Forskningen har hittills fokuserat mycket på de biokemiska och analytiska delarna av området. KI vill nu få fram mer kunskap även kring folkhälsoaspekterna.

– Vi behöver en bättre förståelse av den underliggande motivationen till doping och bättre metoder för att förebygga användning och spridning, säger Carl Johan Sundberg.

Professuren planeras kräva en finansiering med totalt cirka 35 miljoner kronor för de kommande tio åren. Institutionen för laboratoriemedicin vid KI kommer att bidra med fem miljoner kronor.  Arbetet med att locka donatorer till den nya professuren har inletts och den 31 maj hålls ett första webbinarium för särskilt inbjudna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng