Annons
Ingrid Helander till Svenska dagbladet

Ingrid Helander till Svenska dagbladet

I en satsning på förstärkt och förbättrad vetenskapsjournalistik värvar tidningen Läkemedelsvärldens chefredaktör Ingrid Helander.

29 apr 2021, kl 08:21
0

Svenska dagbladet storsatsar på vetenskapsjournalistik och värvar bland andra Läkemedelsvärldens chefredaktör Ingrid Helander. I sin nya roll som vetenskapsredaktör på avdelningen Livet kommer hon att bevaka områden som fysisk och psykisk hälsa, medicin, mat, träning och välbefinnande. Grattis till Svenska dagbladet säger vi på Läkemedelsvärlden …

… och grattis Ingrid till ditt nya jobb! Hur känns det?

– Tack! Det känns jättekul och spännande. Jag är väldigt glad att Svenska dagbladet gör en sån här satsning på vetenskapsjournalistik, och utökar den bevakningen. Det är kul i sig, och sen är jag jätteglad att få vara med och bygga upp och vidareutveckla det arbetet.

– Men det är ju alltid vemodigt att lämna en arbetsplats och kollegor som man har trivts med och jobbat med länge.

Vad hoppas du att den här utökade satsningen ska bidra till?

– Intresset för medicin och hälsa i samhället är stort, och kanske extra stort just nu. Mina förhoppningar är att den här satsningen ska hjälpa folk att kunna navigera i den djungel som finns av information, desinformation, kommersiella intressen och forskning. Jag hoppas att människor med hjälp av den här journalistiken kan göra bättre och mer välinformerade val både för sig själva och för andra.

Vad tycker du om dagens vetenskapsjournalistik?

– Jag anser att det är för lite vetenskapsjournalistik generellt, men ett kanske större problem är att övrig journalistik har för lite av ett vetenskapsjournalistiskt anslag. Det är viktigt att höja den vetenskapliga nivån och låta vetenskapen genomsyra all form av journalistik. I dag har vi ett samhälle och ett medieklimat där allt går jättesnabbt och många upplever att det blir mer och mer polariserat och åsiktsdrivet. Då är det viktig att stanna upp och låta beslut och åtgärder vila på en vetenskaplig grund snarare än åsikter eller rädslor.