Annons

Piller föryngrar immunförsvaret

Forskare vid UC San Francisco har i en fas I-prövning visat att de kan stärka immunförsvaret hos äldre. En analog till talidomid, lenalidomid, fick upp nivåerna av specifika nyckelspelare.

15 dec 2010, kl 13:01
0

2009 upptäckte forskarna bakom studien att äldre, sjuka personer, med höga nivåer av inflammation i kroppen hade rubbade nivåer av cytokinerna IL-2, IFN-gamma och IL-17 i kroppen. Friska personer i samma ålder hade däremot samma halter som 20-åringar i sitt blod.

Nu har UCSF-forskarna testat att modifiera cytokinnivåerna med hjälp av läkemedlet lenalidomid. Det är godkänt för behandling av bland annat multipelt myelom, och tidigare forskning har visat att lenalidomid påverka halterna av IL-2.

Forskarna höjde stegvis dosen av på 13 patienter. Redan vid extremt låga doser såg de en kraftig effekt. Produktionen av IL-2 ökade upp till 120 gånger hos patienter över 65 år, medan effekten hos yngre personer var sjufaldig.

Lenalidomid ökade också halterna av IFN-gamma upp till sex gånger, och påverkade T-cellerna. Nu spekulerar forskarna i att en daglig dos av detta preparat skulle kunna föryngra immunförsvaret hos äldre patienter, och därmed hålla dem friskare längre.

Studien publiceras i Clinical Immunology.