Annons
Kirurg från Norrbotten ny i Läkemedelsverkets styrelse
Pia Näsvall. Foto: Region Norrbotten

Kirurg från Norrbotten ny i Läkemedelsverkets styrelse

Regeringen har utsett Pia Näsvall från Region Norrbotten till ny ledamot i Läkemedelsverkets styrelse.

13 maj 2024, kl 07:40
0

Kirurgöverläkare Pia Näsvall, numer hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten blir ny ledamot i Läkemedelsverkets styrelsen. Det meddelar regeringen.

Pia Näsvall har ingått i regionledningen i Norrbotten sedan 2015 och i regionens ledningsgrupp sedan 2010. År 2021 blev hon hälso- och sjukvårdsdirektör.

Pia Näsvall har bred erfarenhet

Pia Näsvall är i grunden kirurg, har arbetat som chefsläkare och medicinsk rådgivare och har även forskat och disputerat med en avhandling om stomibesvär. Hon har arbetat med patientsäkerhet och läkemedelsfrågor och även varit fackligt aktiv.

– Det är ett stort förtroende att få vara del av Läkemedelsverkets ledning. Myndigheten har en tuff utmaning och ett viktigt samhällsuppdrag, särskilt i dessa tider av kris och oro. I denna nya verklighet är det kanske viktigare än någonsin att säkra en stabil och långsiktig läkemedelsförsörjning. Jag hoppas kunna bidra med mitt perspektiv som kliniker och med min närhet till svensk sjukvård, säger Pia Näsvall i ett pressmeddelande.

Förnyar förordnanden

Regeringen förnyar även förordnanden för tre av de nuvarande ledamöterna i Läkemedelsverkets styrelse i ytterligare tre år.

Nils Gunnar Billinger, som är ordförande sedan tidigare, för förnyat förordnande. Även Katarina Kämpe, kommundirektör i Täby, och Per Johansson, myndighetschef för Revisorsinspektionen, får förnyade förordnanden som ledamöter.

Tidigare under året utsåg regeringen de nya ledamöterna Annika Östman Wernerson, rektor vid Karolinska institutet, samt Thony Björk, apotekare och sakkunnig i läkemedelsfrågor vid SPF Seniorerna.

Läkemedelsverket leds sedan 2018 av en styrelse som tillsätts av regeringen. Generaldirektören är myndighetens chef och ansvarig för den löpande verksamheten.