Annons

Pfizer vann första omgången

Pfizer vann en för företaget viktig seger i amerikansk domstol.

20 apr 2015, kl 11:29
0

Annons

Företagets antidepressiva läkemedel Zoloft, sertralin ansågs i domstolen inte vara skälet till fosterskador hos ett barn till en kvinna som tagit läkemedlet under graviditeten.

Det är den första stämningen av hundratals fall som påstår att Pfizers sertralin har orsakat hjärt- och andra missbildningar hos barn vars mödrar medicinerat under graviditeten.
Även om den här första rättegången inte är bindande för utfallet i de kommande anses den betydelsefull eftersom det fall som valts ut innehöll mycket av samma bevis och teorier som ligger till grund för de kommande fallen.
Kärande, Kristyn Pesante, hävdar att Pfizer inte varnat nog för risken för eventuella fosterskador och att hon använt läkemedlet under första trimestern utan att känna till riskerna.

Pfizer avvisar kopplingen och har ifrågasatt om det finns någon vetenskaplig koppling mellan Zoloft och fosterskador. Företaget hävdar att man stöds av enskilda medicinska grupper som American Heart Association.
Enligt svenska Fass har sertralins säkerhet på gravida inte fastställts fullständigt.

För några år sedan betalade GSK ut en hemlig summa för att lösa amerikanska stämningar länkade till ett annat SSRI-preparat, paroxetin, för fosterskador.