Pfizer i storaffär

Pfizer i storaffär

Läkemedelsföretaget Pfizer köper bolag för 118 miljarder kronor.

22 aug 2016, kl 14:46
0

Under måndagseftermiddagen bekräftade Pfizer att man köper det amerikanska prostatacancerbolaget Medivation för 14 miljarder dollar, motsvarande 118 miljarder kronor.

Båda bolagens styrelser har godkänt affären och Pfizer uppger i ett pressmeddelande att företagets justerade vinst per aktie under det första helåret kommer att stärkas med 0,05 dollar.

I Medivations portfölj ingår bland annat Xtandi, enzalutamide, en androgen receptor-hämmare som blockerar flera steg i androgenreceptorns signalväg i tumörcellen. Enligt Pfizer är Xtandi den nya ledande hormonbehandlingen i USA och bara den beräknas generera 1,3 miljarder dollar, motsvarande 11,2 miljarder kronor i intäkter fram till år 2020.

I pipeline har Medivation bland annat talazoparib, ett läkemedel mot bröstcancer, som för närvarande ingår i en fas III-studie för behandling av BRCA-muterad bröstcancer.

Sanofi lade tidigare i år ett bud på 9,3 miljarder dollar, motsvarande 78,3 miljarder kronor för att få köpa Medivation, uppger Dagens industri. Budet avvisades dock.

Tidigare i år avblåstes storaffären mellan Pfizer och Allergan, på grund av nya amerikanska skatteregler i syfte förhindra smitning av den amerikanska bolagsskatten. Pfizer och Allergan hade tidigare gått ut med att bolagen skulle slås samman och affären värderades till 160 miljarder dollar.

Pfizer försökte för ett par år sedan att köpa upp Astrazeneca men fick nobben. Gång på gång höjde Pfizer budet, men Astrazeneca fortsatte säga nej till en affär.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng