Många har dålig inhalationsteknik

Många har dålig inhalationsteknik

Drygt en tredjedel av patienter med lungsjukdom använder inte inhalatorer på ett korrekt sätt, enligt en ny översikt.

22 aug 2016, kl 11:53
3

Annons

Forskare vid Universitat Autonoma de Barcelona i Spanien har tillsammans med danska forskare sammanställt data från observationsstudier där man tittat på användningstekniken av inhalatorer. Resultaten visar att 31 procent av försökspersonerna hade en dålig teknik. Översikten är publiceras i tidskrifen Chest journal.

I studierna ingick data från patienter med astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom eller båda delarna samt ospecificerad luftvägssjukdom.
Studiens syfte var att bedöma inhalationsteknik under de senaste 40 åren, hos patienter som behandlats med sprayinhalator, MDI, eller torrpulversinhalator, DPI.

Forskarna gjorde en sammanställning av studier mellan 1975 och 2014, där utbildad personal gjort direktobservationer av inhalationsteknik.

Totalt sammanställdes resultaten från 144 studier och drygt 54 000 försökspersoner. Resultaten visade att bland de vanligaste felen var hastighet eller djup av inandningen, ofullständig utandning innan inhalering samt bristande koordination av alla stegen. Patienterna delades upp i korrekt, acceptabel eller dålig teknik och i år 1 till 20 samt 21 till 40.

Resultaten visar att totalt hade 31 procent rätt teknik, 41 procent acceptabel teknik och 31 procent dålig teknik. Ingen signifikans kunde ses mellan den första och andra tidsperioden. Forskarna tog inte hänsyn till hur användningstekniken påverkade leveransen av läkemedel till lungan.

Studierna som togs med i sammanställningen kom från 31 olika länder och de flesta var från Europa och Nordamerika. Merparten av försökspersonerna i studierna var vuxna, men även unga och barn deltog.

Forskarna drar slutsatserna att en felaktig inhalatorsteknik är oacceptabelt hög och har inte förbättrats under de senaste 40 åren. Vidare pekar forskarna på att det finns ett stor behov av nya metoder för utbildning och läkemedelstillförsel för lungsjukdom.

 

Länk till studien: Systematic Review of Errors in Inhaler Use: Has Patient Technique Improved Over Time?

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. PEF-mätare borde kanske användas mer av patienterna för att mäta effekten, eftersom den blir sämre vid dålig inhalationsteknik.

  2. Är det fler än jag som blir nyfiken på hur en korrekt inhalation egentligen ska gå till? Lägg in en länk till lämplig beskrivning i slutet av artikeln så har i alla fall alla ev astmatiker/KOL-patienter som läser den här artikeln en chans att förbättra sin teknik…

  3. Bipacksedeln brukar innehålla en beskrivning om inhalationstekniken. Det var nog svårare förr med sprayer där sprayningen skulle sammanfalla med inanding. Så att hänvisa till bipacksedeln kan vara poor mans inhalationsrådgivning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng