Pfizer får böta för brott mot god branschsed

Pfizer får böta för brott mot god branschsed

Bot på 90 000 kronor för att ha handlat i strid med god branschsed på läkemedelsinformationens område.

19 apr 2017, kl 10:36
0

I ett utskick från januari i år med rubriken ”Nätverksträff Njurcancer” från läkemedelsbolaget Pfizer finns på sista sidan en artikel om cancer och risken för venös trombos. I artikeln uttalar sig en överläkare från Danderyds sjukhus om vikten av att ge trombosprofylax inför en operation. I ett citat säger han ”(…) Här är dalteparin (Fragmin) the drug of choice, med bäst vetenskaplig dokumentation.”

Enligt kapitel 8 i läkemedelsbranschens etiska regelverk får läkemedelsföretag inte låta hälso- och sjukvårdspersonal medverka i läkemedelsinformation och uttala sig som garant för ett visst läkemedel. Läkemedelsbolagens branschdomstol Informationsgranskningsnämnden, IGN, bedömer därför att Pfizer AB handlat i strid med god branschsed och anser att överträdelsen är av normalgraden. Boten bestäms därför till 90 000 kronor.

Pfizer har i svar till nämnden erkänt att man brustit i sin interna granskning, och meddelat att man kommer att stryka uttalandet i utskicket som ännu inte hade distribuerats.

Uppgiften att artikeln inte skulle ha exponerats då utskicket inte distribuerats, bedömer IGN som irrelevant då de enligt praxis förväntar sig att de pliktexemplar som skickas till nämnden är ”i finalt skick” och bedömer dem som varande i bruk, skriver nämnden i sitt enhälliga beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng