Annons

Per Löfberg om?

? Apoteket AB ? När vi hade chans att jämföra kostnadsstrukturen stod det klart att det svenska apoteksväsendet är ganska dyrt. Jämfört med europeiska apotek är den svenska kostnadsstrukturen förvisso ungefär den samma. Men i USA har apotekskedjorna och Merck-Medcos postorderapotek lyckats med stora kostnadsnedskärningar. ? Exempelvis säljer våra postorderapotek ungefär lika mycket läkemedel som […]

20 aug 2002, kl 18:07
0

? Apoteket AB
? När vi hade chans att jämföra kostnadsstrukturen stod det klart att det svenska apoteksväsendet är ganska dyrt. Jämfört med europeiska apotek är den svenska kostnadsstrukturen förvisso ungefär den samma. Men i USA har apotekskedjorna och Merck-Medcos postorderapotek lyckats med stora kostnadsnedskärningar.

? Exempelvis säljer våra postorderapotek ungefär lika mycket läkemedel som hela Apoteket, fast med bara en bråkdel av arbetsstyrkan och med mycket större bruk av teknologi för att sänka kostnaderna. Så jag tror säkert att det finns möjligheter att rationalisera i Sverige om man vore intresserad av det.

? det omdiskuterade avtalet mellan Astra och Merck om försäljningen av bland annat Losec i USA.

? Även om jag satt i högsta ledningen för Merck, så hade jag inte hand om de frågorna. Men vad jag förstod så blev det en enormt framgångsrik lösning för bägge parter, en win-win, åtminstone som vi såg på saken.

? kvällstidningsrubriker hemma i Sverige i samband med att han i januari hamnade överst på Veckans Affärers lista över de svenskar som tjänade mest pengar i världen år 2000, före Peter Forsberg och Mats Sundin.

? Det var inte den uppmärksamhet man skulle önska sig. Det hela hade att göra med en engångstransaktion som hände just då, men som det publicerades fanns inget intresse för detaljerna. Jag hoppas att folk har glömt bort det.

(Per Löfbergs inkomst för 2000 landade på 154 miljoner kronor tack vare att han löste in en stor mängd optioner i Merck. Den nuvarande årslönen som vd för Merck Capital Ventures ligger på 150 000 dollar eller cirka 1,5 miljon kronor.)

? konsten att lyckas i Amerika.

? Det här landet är en otrolig smältdegel där man kan komma varifrån som helst och lyckas med vad som helst, om man är energisk och har tur. En av mina egna drivkrafter var helt enkelt att försöka ?hänga med i svängen? i Amerika. Men som sagt, mycket har att göra med tur när möjligheter dyker upp som inte går att förutspå. Sedan underlättar det om man har en positiv och optimistisk livsinställning.