Peptidantibiotika skyddar nyfödda

Nyfödda barn har ett antibakteriellt skydd i huden som förhindrar att de drabbas av infektioner, enligt en artikel i decembernumret av British Journal of Dermatology som refereras av Reuters Health.

5 dec 2002, kl 12:03
0

Skyddsbarriären utgörs av så kallade peptidantibiotika som finns i huden på alla nyfödda samt i vernix caseosa, den vita substans som omger fostret i livmodern. Peptiderna utövar en från det övriga immunsystemet separat skyddsverkan.

Dessa peptidantibiotika är sedan tidigare kända från vuxna, men litet har varit känt om deras närvaro i huden hos nyfödda.

Artikeln i British Journal of Dermatology föreslår att dessa peptider har en viktig skyddsfunktion när barn förflyttas från den närmast sterila tillvaron i livmodern till den mikrobrika världen utanför.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng