PD1-hämmare mot Hodgkins lymfom

Både MSDs och BMS PD1-hämmare har även visat effekt mot hematologisk cancer.

10 dec 2014, kl 09:26
0

Det senaste året har PD1-hämmare seglat upp som en nykomling inom möjliga behandlingar mot olika typer av cancer. PD1-hämmare är en ny klass läkemedel som blockerar bindningen av två av PD1-proteinets ligander, PDL1 och PDL2, för att aktivera T-cellerna och immunförsvaret. Det är en generell hämning och läkemedelsföretagen har därför testat substanserna mot flera olika typer av cancer. Längst har man kommit mot metastaserat malignt melanom, där MSD fått Keytruda, pembrolizumab, godkänd i USA. Men Bristol-Myers Squibb ligger inte långt efter med Opdivo, nivolumab.

Nu har båda företagen presenterat resultat från studier på PD1-hämmarna mot Hodgkins lymfom. I BMS studie ingick 23 patienter som fått återfall eller som inte svarat på standardbehandling. 20 patienter, eller 87 procent, svarade på behandlingen med nivolumab. Fyra stycken av dem fick ett fullt svar och 16 en partiell respons. Sjukdomen var stabil hos de tre patienter som inte svarade alls på behandlingen. Den progressionsfria överlevnaden vid 24 veckor var 86 procent.

18 patienter fick någon slags läkemedelsrelaterad biverkning. De vanligaste var hudutslag och minskat antal blodplättar. Studien har publicerats i NEJM och presenterades också på hematologikongressen ASH. 

MSD presenterade också resultat från sin PD1-hämmare Keytruda på ASH. I en studie på 29 patienter med Hodgkins lymfom som fått återfall efter eller inte kunde få en benmärgstransplantation svarade 66 procent, eller 19 patienter. Sex patienter fick ett fullständigt svar på behandlingen. 

Både Opdivo och Keytruda granskas nu för godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng