Patienter föredrar kombinationsläkemedel vid astma

I en helsvensk astmastudie som sponsrats av Astrazeneca angav 85 procent av patienterna att de skulle föredra en annan existerande behandling än den de själva har idag. Resultaten presenterades idag vid Läkarsällskapets Riksstämma.

25 nov 2003, kl 18:46
0

Studien, Asthma Treatment Preference Study, omfattade omkring 300 patienter på 15 vårdcentraler i Sverige. Patienterna fick fylla i ett frågeformulär om sin egen sjukdom och sin nuvarande astmabehandling. De flesta patienterna hade två inhalatorer, en för grundmedicinering och en för medicinering vid behov. I många fall var den senare av kortverkande typ. 


Därefter fick patienten rangordna 18 olika behandlingsalternativ med olika astmaläkemedel från det bästa till det sämsta alternativet.


 


Behandlingsalternativen var beskrivna utifrån typ av grundbehandling, behov av ytterligare inhalator för vidbehovsmedicinering, tid till symtomlindring vid vidbehovsmedicinering, kort-, eller långverkande luftrörsvidgare, antal symtomfria dagar samt månadskostnad för behandlingen.


 


Majoriteten av patienterna, 85 procent, föredrog en annan behandling än den de själva har idag. Det behandlingsalternativ som patienterna rankade högst var kombinationsläkemedel, som innehåller både inhalationssteroid och långverkande luftrörsvidgare.Astrazeneca, som sponsrat studien, marknadsför kombinationsläkemedlet Symbicort som innehåller den antiinflammatoriska steroiden budesonid och den långverkande bronkdilateraren formoterol.


 


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng