Parallellimportörer vill själva sätta pris på läkemedel

De parallellimporterande företagen sätter ökad press på myndigheterna. Man hävdar att Riksförsäkringsverkets praxis om 10 procents lägre pris för parallellimporterade läkemedel är felaktigt.

19 jul 2002, kl 03:05
0

Imigran fungerar som en testpilot för den svenska principen att parallellimporterade läkemedel ska vara minst 10 procent billigare än originalet för att det ska omfattas av läkemedelsförmånen. Paranova Läkemedel utmanar denna praxis genom att ändå lansera preparatet utanför förmånen.
Dessutom har företaget överklagat Riksförsäkringsverkets beslut att inte godkänna Paranovas förslag till pris, eftersom detta endast låg 5 procent lägre än originaltillverkaren GlaxoWellcomes pris. Överklagandet görs hos regeringen, det vill säga socialdepartementet.


Vill sätta priset själva
Innan departementet uttalar sig ska Riksförsäkringsverket lämna sina synpunkter på överklagandet. Detta hade inte skett när detta nummer av Läkemedelsvärlden går i tryck. I nästa steg ska socialdepartementet ta ställning till överklagandet.
I sin överklagan skriver Ulf Janzon, VD för Paranova Läkemedel, att ett läkemedel bör omfattas av läkemedelsförmånen på lika villkor oavsett om det är parallellimporterat eller ej.
Att parallellimportören ändå kommer att ha ett lägre pris är självklart, eftersom priset är det enda en parallellimportör kan konkurrera med. Hur stor prisskillnaden skulle bli bör avgöras på marknaden, inte med statliga direktiv, anser Ulf Janzon.
Riksförsäkringsverkets nuvarande praxis är att ett parallellimporterat läkemedel måste vara minst 10 procent billigare än det som först lanserades på den svenska marknaden.
Denna praxis skulle kunna få en märklig konsekvens. Allt fler läkemedel godkänns via den centrala EU-proceduren samtidigt i samtliga EU-länder. Men det kan ibland ta lång tid innan originaltillverkaren lanserat medlet i de befolkningsmässigt mindre medlemsländerna som Sverige.


Upp- och nervända världen
Det kan få till konsekvens att en parallellimportör hinner ta in ett nytt läkemedel till Sverige innan originaltillverkaren gör det. Enligt dagens regler ska då först parallellimportören förhandla fram ett pris med riksförsäkringsverket.
Men vad händer när originaltillverkaren vill lansera samma läkemedel i Sverige två månader senare?
? Vad jag kan förstå måste då Riksförsäkringsverket se till att originaltillverkarens produkt blir 10 procent billigare än parallellimportörens, säger Ulf Janzon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng