Annons

Paracetamol påverkar testosteron hos pojkfoster

Längre exponering för paracetamol under graviditeten kan sänka testosteronnivåer hos pojkfoster.

21 maj 2015, kl 10:24
0

Det finns tidigare tecken på att användning av paracetamol under graviditeten kan påverka framtida fertilitet bland de män som utsatts för läkemedlet under sin fostertid.

Man vet också att en exponering av alltför låga nivåer av testosteron under fostertiden är en vanlig orsak till att män senare får fertilitetsproblem.

I en nypublicerad studie har man kunnat visa att paracetamolanvänding under sju dagar i sträck minskar produktionen av testosteron i testikelvävnad under utveckling. Efter den tiden hade testosteronnivåerna sjunkit med 45 procent. En minskning av tillväxten av testikelvävnad noterades också.

Däremot gav läkemedlet ingen negativ effekt vid en användning under bara 24 timmar.

Testet gjordes i en modell som visat sig kunna efterlikna hur testiklar växer och fungerar under fostertiden. Tekniken bygger på att man transplanterat mänsklig testikelvävnad in i möss.

Fler försök behöver göras för att fastslå sambandet och att tydligt översätta det till humanstudier, enligt forskarna.

Till Reuters säger en av forskarna att kvinnor bör fortsätta att följa de riktlinjer som finns för paracetamol, men att ta den minsta dosen man kan ta för att få effekt och under så kort tid som möjligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng