Resistensbakterier stoppas vid gränsen

Sjukvården sparar nio miljoner om året genom att svenska grisbranschen stoppar antibiotikaresistenta djur vid gränsen.

21 maj 2015, kl 15:40
0

En svensk studie publicerad i Plos One visar att Sverige kommit långt med att begränsa spridningen av antibiotikaresistenta bakterier som sprids via levande smittade grisar, så kallade LS-MRSA-bakterier.

I andra europeiska länder är LS-MRSA vitt spridda bland grisar och utgör en smittreservoar för människor. Bakterierna är resistenta mot olika antibiotika och därför svårbehandlade. LS-MRSA har hittills haft ett lågt fäste i Sverige och smittat människor i 70 kända fall sedan 2006. Detta kan jämföras jämfört med MRSA-infektioner bland människor som förkommer i knappt 3000 fall per år. Utgångsläget har därför varit gynnsamt för att begränsa spridningen. Grisbranschen har lyckats med detta då man har följt rekommendationerna och testat importerade galtar mot LS-MRSA och inte använt smittade djur i avel. Andra smittvägar in i landet är få.

Resultaten från studien visar att åtgärderna resulterat i att svensk humansjukvård sparar in minst nio miljoner kronor per år så länge bakterierna inte fått fäste. Kostnaderna för grisbranschens åtgärder ligger på cirka två miljoner kronor.

Studien har gjorts av Sveriges lantbruksuniversitet, Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt, Lantbrukarnas riksförbund, Gård och Djurhälsan samt Jordbruksverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng