Paracetamol eller ASA

En svensk studie visar att hög användning av paracetamol eller ASA ökar risken för njursvikt hos personer med försämrad njurfunktion.

24 jan 2002, kl 14:02
0

Vid en landsomfattande svensk studie på 1 024 män och kvinnor mellan 18 och 75 år framkom att regelbunden användning av läkemedel med paracetamol eller ASA, var och en för sig, gav en ökad risk för kronisk njursvikt. De som tagit läkemedel med paracetamol motsvarande 500 gram
(1 000 tabletter) eller mer hade tre gånger ökad risk för kronisk njursvikt. För de som tagit samma mängd ASA var risken i det närmaste fördubblad.
Alla patienter i studien hade en bakomliggande njursjukdom med ökad risk för försämrad njurfunktion. Resultaten visar att man bör vara försiktig vid långvarig smärtbehandling av äldre eller kroniskt sjuka personer med ökad risk för försämrad njurfunktion.
Studien är gjord vid Institutionen för medicinsk epidemiologi, Karolinska Institutet i Stockholm.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng