Annons

På Spenshult tar man reda på vad som händer

Vid Spenshults reumatikersjukhus dokumenteras både patienters och personals läkemedelsförbrukning. Sedan analyseras avloppsvattnet, för att se vilka läkemedel i vilka mängder som verkligen släpps ut.

15 nov 2004, kl 16:49
0

Spenshults reumatikersjukhus norr om Halmstad har ett eget reningsverk för avloppsvatten. För två år sedan avslutades ett pilotprojekt och nu har det testats i en mer omfattande studie.
? Nicklas Paxéus vid Gryab i Göteborg analyserade ett antal läkemedel i inkommande och utgående vatten i reningsverket i Spenshult, säger Karin Liljelund vid Kemi & Miljö, som var projektledare.
I pilotprojektet sågs att sura läkemedel, utan kväveatom i sin struktur, som till exempel ketoprofen och naproxen, avlägsnas till mer än
90 procent i reningsprocessen. Däremot sågs en sämre reningseffekt för sura läkemedel som innehåller kväveatomer, till exempel diklofenak och indometacin. Basiska kväveinnehållande läkemedel, som metoprolol och propranolol, renas bara i ringa grad eller inte alls, förutom trimetoprim.
I det nya projektet dokumenterade man under perioden 28 oktober till 11 november all läkemedelanvändning hos både patienter och personal. Prover på avloppsvattnet togs både före och efter reningsverket. Läkemedlen som nu analyseras är sådana kopplade till reumaverksamhet där det redan finns analysmetoder.
? Nu ska vi även analysera några nya som metotrexat och celecoxib, där vi ska försöka ta fram analysmetoder, men även östrogener och kortikosteroider, säger Karin Liljelund.
Både Apoteket och Lif är med
och sponsrar projektet ekonomiskt. Spenshult sponsrar genom att avsätta egen tid.
? Spenshult har också krävt att resultaten ska hålla för en vetenskaplig publikation. Därför ingår detta som en del av ett doktorandprojekt vid Göteborgs universitet, där ett forskarlag ska studera vilken påverkan läkemedlen kan ha på fisk och deras organ, framför allt lever och hjärta, säger Karin Liljelund.