P-pillerförskrivningen minskade samtidigt ökade tonårsaborterna

Förskrivningen av p-piller minskade förra året, speciellt till yngre kvinnor. Samtidigt ökade tonårsaborterna med drygt sex procent.

13 mar 2002, kl 20:11
0

Försäljningen av p-piller minskade något under förra året. Störst var minskningen för tredje generationens p-piller. Främst var det förskrivningen till yngre kvinnor som minskade, från drygt 120 DDD i början av 2000 till cirka 70 DDD i slutet av förra året.
Skälet är troligen den debatt om risken för trombos som följde efter ett par dödsfall bland unga p-pilleranvändare. Läkemedelsverket konstaterar också i sin rekommendation från i höstas att det finns en viss ökad risk och att detta bör beaktas vid förskrivningen till första gånganvändare.

Samtidigt som p-pilleranvändningen har minskat ökar antalet aborter, speciellt tonårsaborterna, visar statistik från Socialstyrelsen. Och ökningen skedde främst under andra halvåret 2001. Totalt ökade tonårsaborterna med 6,5 procent. Aborterna totalt ökade från 30 980 2000 till 31 8000 2001.


Använder inte akutpillret?


Även om Socialstyrelsens statistik ger små möjligheter att analysera orsakerna till de ökande antalet aborter så menar barnmorskan Tanja Tydén att debatten om risken med p-piller troligen är en förklaring.

? Den debatten fick alldeles för stora proportioner. Men oavsett det tycker jag det är märkligt att aborterna inte minskat nu när det också finns ett receptfritt akut-p-piller som kan tas efter ett oskyddat samlag.

Försäljningen av akut-p-pillret Norlevo har fördubblats sedan det blev receptfritt våren 2001. Men det förefaller alltså inte ha påverkat antalet aborter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng