Överklagar dom om rabattavtal

Kammarrätten gav TLV rätt att förbjuda Region Skånes rabattavtal för en TNF-hämmare. Men Skåne tänker överklaga.

26 jun 2014, kl 08:51
0

Ärendet om Region Skånes rabattavtal har gått igenom flera instanser. TLV förbjöd Region Skånes prisöverenskommelse med UCB Pharma om rabatt på TNF-hämmaren Cimzia i januari 2013. Landstinget överklagade och sedan har ärendet behandlats av både förvaltningsrätten och kammarrätten. 

I mitten av juni i år beslutade kammarrätten att överenskommelsen som skulle ge lägre pris på läkemedel inom förmånen bröt mot lagen. Dessutom hade Region Skåne inte heller rätt att uppmana läkare att motsätta sig utbyte på Cimzia. TLV ansåg att skälen främst var ekonomiska och inte medicinska.

Region Skåne vill att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva ärendet, och planerar att skicka in en överklagan inom några veckor. Det är sedan upp till Högsta förvaltningsdomstolen att besluta om fallet får prövningstillstånd.
– Vi anser att vi har rätt. TLV ska sätta pris för apoteken, men inte för landstingens inköp av läkemedel. Det är principiellt viktigt att reda ut vem som har rätt, säger Jonas Rastad, regiondirektör, Region Skåne.

– Om TLV får rätt anser jag att det behövs en lagändring. Dagens princip för prissättning av öppenvårdsläkemedel är ingen förhandling, utan TLV säger ja eller nej till företagens prisförslag. En volymsbaserad dialog skulle påverka priset och är naturligtvis särskilt intressant för de dyrare läkemedlen. Sådana diskussioner finns i alla andra sällanköpsområden, säger Jonas Rastad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng